Cildi dışardan veya içerden etkileyen birçok faktör bulunur. Hormonlar, yaş, hava değişimleri ve yanlış ürün kullanımı gibi durumlar cildin yapısına zarar verir. Cildin yapı taşlarını besleyen ve güçlendiren birçok değerli bileşen bulunur; Niacinamide bu asitlerden biridir. Niacinamide, temel bir besin maddesi olan B3 vitamininin suda eriyen bir formudur. Niacinamide, Nikotinamid adıyla da bilinmektedir. Çünkü Niacinamide ve Nikotinamid organizma içinde birbirlerine dönüşebilir.
Niacinamide’in Cilde Faydaları
Niacinamide, cildi sıkı ve sağlıklı tutan bir protein türü olan Keratin oluşumuna yardımcı olur. Ciltte bulunan nemin korunmasına yardımcı olan Seramid bariyeri oluşmasını hızlandırır. Egzama, kızarıklık ve kuruluk gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Sivilceden veya diğer sebeplerden kaynaklanan kızarıkları iyileşmesini destekler. Niacinamide’in en önemli özelliği iltihabı azaltma özelliği bulunur. Ayrıca güneşten kaynaklanan ince çizgilerin azalmasını sağlar.
Niacinamide’in cilt üzerine olumlu etkileri ile ilgili birçok klinik çalışma mevcuttur. Özellikle akne ve hiperpigmentasyon ile ilgili çalışmalar dikkat çekmektedir.
Niacinamide Asit Ne İşe Yarar?
Cilt tonu eşitlenmesinden anti anging etkisine kadar birçok noktada cildin daha iyi olmasına katkı sağlar. Niasinamid sebum yapımını baskılamaktadır. Sebum üretimini baskılaması akne oluşumunun azalmasıyla birlikte akneli hastalarda meydana gelen yüzde ki yağlı görünümü de azaltmaktadır. Ayrıca Niasinamid’in yüzde bulunan pigmentasyon üzerinde de etkisi vardır. Akne lezyonları ile postinflamatuvar hiperpigmentasyon olduğunda pigmentasyon azaltıcı etkisi önem kazanmaktadır.
Cildin yapısını oluşturan hücrelerin yapısının zaman içerisinde bozulmasıyla yaşlanma belirtileri oluşmaya başlar. Hyalüronik asit, kolajen gibi maddelerin ciltte ki üretimi yaş aldıkça azaldığı için cilt esnekliğini kaybetmeye başlar. Niacinamide hücrelerdeki kolajen seviyesini arttırarak ve ciltte hücre oluşturmaya yardımcı olurken cildi bir kalkan gibi korur. Ayrıca hava kirliliği ve toksinler gibi çevresel strese karşı koruma özelliği vardır. Erken yaşlanma çizgilerini önlemeye yardımcı olur ve azaltmaya çalışır. Niacinamide, faydalı yağ asitlerinin ve Seramid’in oluşumunu hızlandırır bu sayede cildi en derinden nemlendirir.
Niacinamide Nasıl Kullanılır ve Etkileri Nelerdir?
Niacinamide asidi cildi temizledikten sonra bir pamuğa dökerek dairesel hareketler ile aşağıdan yukarıya doğru uygulanır. Bir süre bekledikten sonra cilt iyice asidi emer ve nemlendirici adımına geçilebilir.
Niacinamide Asit besinlerden alınabildiği gibi harici olarak serum, krem gibi ürünler ile cilde de uygulanabilir. Birçok farklı kozmetik veya dermokozmetik ürünün içerisinde yer alabilir. Ayrıca özellikle konsantre formda da kullanılabilir. Yaş aldıkça cilt yapısı bozulmaya başlar, ciltte bulunan Kolajen ve Hyalüronik asit miktarı da azalır. Bu durum da cildin daha kırışık olmasına sebep olur. Niacinamide asit ciltte anti anging etkisi yaratır, cildi gençleştirir. Cildi ışıl ışıl yapmaya yardımcı olur, Niacinamide Asit’in aydınlatıcı etkisi vardır. Parlak ve aydınlık bir görünüm yaratır. Cilt temizleme özelliği bulunan Niacinamide asidin cildi arındırmaya ve tazelemeye yardımcı olur. Cilde nem desteği sağlarken aynı zamanda cildin toleransı da yükseltir. Ciltte bulunan renk eşitsizliklerini düzenler. Niacinamide, aynı zamanda cildi ultraviyole ışınlarının neden olduğu olumsuz etkilerden koruyabilir. Niacinamide asit genellikle serum formda bulunur. Bazı temizleyici, maske ve kremlerde de Niacinamide bulunabilir.
Niacinamide Asiti Kimler Kullanabilir?
Niacinamide içerikli ürünleri her yaş grubuna mensup ve her cilt tipine sahip kişiler kullanabilir fakat lekeli ciltler, yaşlanmaya başlanmış ciltler, sivilceye meyilli ciltler, kuru ve nemsiz ciltler tarafından daha çok tercih edilmelidir. Bu tip ciltlere oldukça fazla katkı sağlar. Cilt sorunlarını çözmeye yardımcı olur. Diğer adı Hiperpigmentasyon olan cilt tonu eşitsizliğine özellikle hassas cilde sahip olan kişilerde en ufak dışardan gelen enfeksiyon, uzun süre güneşe maruz kalma veya bunun gibi durumlardan dolayı sebep olabilir. Niacinamide dışardan gelen etkenlere karşı savaşır ve cilt tonunu eşitler.
Hyalüronik Asit, C Vitamini ve Niacinamide
Niacinamide Hyalüronik Asit’in her formuyla birlikte kullanılabilir. Çünkü Hyalüronik Asit AHA, BHA gibi kimyasal bir asit değildir. C vitamini Niacinamide ile kullanıldığında ciltte kızarıklığa sebep olabilir. Bu sebeple Niacinamide ile C vitaminini bir arada kullanmak yerine birini gece bakımında diğerini ise gündüz bakımında kullanmak daha faydalı olur.
Kaynakça:
https://www.journalagent.com/turkderm/pdfs/TURKDERM_45_2_93_96.pdf
https://web.archive.org/web/20150831010403id_/http://www.karger.com:80/Article/Pdf/359974