Cilt bakımıyla ilgili hemen hemen her yazıda “cilt tipinizi tespit ettikten sonra” ibaresi geçer. Ancak insanların büyük çoğunluğu cilt tipini bilmez. Cilt tipleri kişiden kişiye değişir hatta yüzün ayrı bölgelerine göre bile değişebilir. Peki, toplam kaç cilt tipi vardır ve nasıl tespit edilir?
Cilt çok katmanlı yapıdan oluşur ve vücudun en dış bölgesidir. Cilt tiplerini tespit edebilmek için, cilt tipleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Toplam 5 farklı cilt tipi vardır. Bunlar;
- Karma
- Hassas
- Yağlı
- Kuru
- Normal
Herkesin cilt tipi birbirinden farklıdır. Cilt tipini belirlemek için cildi yakından tanımak gerekiyor. Cildi yakından tanımak için cildi izlemek ve sorunlarını anlamak işinizi kolaylaştırabilir.
1. Karma Cilt
Karma, çok sık rastlanan cilt tiplerinden biridir. Bu cilt tipinde yüzün belirli bölgelerinde farklı cilt tipine ait özellikler görülür. Bu cilt tipine sahip insanların T bölgesi parlak ve leke oluşumuna yatkındır. Yanak kısmı ise kurudur. Bu cilt tipinin özellikle T bölgesinin temizliğine dikkat etmesi gerekir. T bölgesi için yağlı ciltlere özel maske de uygulayabilir.
2. Hassas Cilt
Hassas cilt, kızarıklığa en eğilimli cilttir. Özellikle yanak bölgesinde herhangi bir ısıl işlemlerin temasında aşırı kızarma görülür. Gün içinde sebepsiz yere de kızarıklık görülebilir. Bu cilt tipine sahip kişilerin cilt bakımı yaparken hassas ciltlere özel ürünleri kullanmaları gerekir.
3. Yağlı Cilt
Bakımı en zor ciltlerden biri yağlı cilttir. Akneye eğilim ve siyah noktalar en çok bu cilt tipinde görülür. Gözenek genişlemesi sorununu da en çok bu cilt tipi sahipleri yaşar.
4. Kuru Cilt
Kuru cilt tipi, mat görünümün en çok görüldüğü cilt tipidir. Kuru cilt, kendisini en çok belli eden cilt tipidir. Kuru ciltte; pul pul dökülme, kırışıklık, dökülme, soyulma ve solgunluk görülebilir. Bu cilt tipine sahip kişiler nemlendirici kremleri yanlarından ayırmamalılar.
5. Normal Cilt
Normal cildin, görünümü şeffaf, nem seviyesi dengelidir. En sorunsuz cilt tipidir.
Bu cilt tipi sahibi, hafif nemlendiricilerle nem seviyesini sabit tutabilir. Cilt tipinizi bu bilgilerden yararlanarak tespit edebilirsiniz veya bir dermatolog yardımı alabilirsiniz. Cilt tipinizi belirledikten sonra cildinize uygun cilt bakım ürünleri ile bakımınızı yapabilirsiniz.