Donald Watson tarafından vejetaryen kelimesinden türetilen veganlık, hiçbir hayvansal gıdanın tüketimini desteklemez. Sadece gıda değil, kürk, kemik, jelatin, yün, ipek gibi hayvansal içerikle hazırlanan hiçbir kıyafetin giyilmesini de desteklemez. Temelinde hayvanlardan elde edilen ürünlerin zulümle üretildiğini düşünen veganlar, bu doğrultuda hayvansal ham madde içeren hiçbir ürünün kullanılmasını doğru bulmaz.
Vegan Beslenme Nedir?
Vegan beslenme, uzun yıllardır hayatımızda var olsa da son yıllarda oldukça yaygınlaşan bir beslenme tarzıdır. Özellikle;
- Tereyağı,
- Yumurta,
- Kırmızı et,
- Tavuk,
- Balık,
- Bal,
- Peynir,
- Yoğurt,
- Krema gibi hayvansal içerikten elde edilen tüm gıda maddelerinin kullanımını reddediyor.
“Veganlar ne yiyor?” tarzında bir soru aklınıza geldi değil mi? Veganlar daha çok, nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya gibi gıdalarla yeşil sebzeler ve meyveler, işlenmemiş gıdalar tüketir.
Aynı beslenme de olduğu gibi kozmetik sektörü de gelen taleplere olumlu cevap vererek vegan ürünler geliştirmeye başladı.
Vegan Kozmetik Nedir?
Yüzyıllardır kadınların güzelleşmelerine katkıda bulunan kozmetik sektörü, gelen her isteğe yönelik ürün geliştirmeyi başarıyor. Geniş ürün yelpazesine sahip kozmetik ürünleri, mineral, vegan, kimyasal içerikli gibi kullanıcılarının tercihine yönelik üretiliyor.
Vegan kozmetik ürünleri, formülünde hiçbir hayvansal ham madde barındırmıyor. Cilde faydalı geliştirilen vegan ürünler, GDO içermez ve kullanıcıların cilt sağlığına özel geliştirilir.
Vegan kozmetik ürünlerde, vegan sertifikası yer alır. Vegan sertifikasına sahip kozmetik ürünler, ürünlerin ham maddelerinde herhangi bir hayvansal gıda yer almadığının garantisini verir.
Aklınıza gelebilecek her makyaj malzemesinin vegan formu mevcuttur. Kişisel yaşamınızda veganlığı tercih etmeseniz bile makyajınızda vegan kozmetik ürünlerini kullanarak güzelleşebilirsiniz. Böylelikle cilt sağlığınızı da katkıda bulunmuş olursunuz.
Vegan ile Vejetaryen Farkı Nedir?
Veganlık ile vejetaryenlik hep karıştırılır ancak aralarında bariz farklar mevcuttur. Vejetaryenler hayvan eti yemezler, veganlar hayvansal hiçbir gıda tüketmezler.
Vejetaryenler süt ve süt ürünleri konusunda daha sınırlı bir bakış açılarına sahipken, veganlar süt ürünlerinin tüketimini de direkt reddederler.
Kısacası veganlık, vejetaryenliğin daha gelişmiş boyutudur ve temelinde hayvanlarının zulme uğramasını engelleme fikri yatar. Genelde sağlık problemleri yüzünden bu iki hayat tarzını benimseyen insanlar da mevcuttur.