Cumartesi, Aralık 21, 2024
Ana SayfaAnne ve ÇocukBebeklerde Konak Problemi

Bebeklerde Konak Problemi

BEBEKLERDE KONAK

Diğer yaş grupları ile karşılaştırılırsa   bebeklik dönemi , insan hayatı boyunca cilt organının en hassas olduğu dönemdir. Bebek cildinin, keratin katmanının çok fazla ince olması ve dış ortamla uyumlu  dengeli bakteri ve mantar florasının henüz oluşmamış olması  yüzünden  , doğumdan itibaren bebek cildi karşılaştığı her bir etken ve temas sonrasında değişik cilt problemleri yaşama riski ile karşı karşıyadır. Özellikle doğumdan sonraki ilk 3 ay bu riskin en yüksek olduğu dönemdir. Devamında ilk 1 yaş tamamlanarak cildin keratin tabakasının kalınlaşması ve cilt florasının dengeye oturması  süresince bu risk sürekli mevcuttur.  Bu dönemde ilk yapılması gereken şey öncelikle bebek cildini korumaktır.  Karşılaşılan ilk sorunlardan biri de konak problemidir. Cilt yağlanmasının arttığı sıcak ve nemli hava koşulları ile beraber  çoğalan maya mantarları (malessizia globosa) da bebeklerde konak oluşuma sebep olur. Yetişkinlerdeki kepek ve seboreik dermatit etkeni de aynıdır.

Bebek cildi nasıl korunabilir?

Bebek kıyafetlerinin özellikleri, banyo amacı ile kullanılan materyaller, bebeğe temas eden eller, beslenme esnasında cildin gıda ile teması öncelikle dikkat edilmesi gereken bebek bakım unsurlarıdır. Son yıllardaki giyim ve kimya sanayinin gelişimi çok üzücüdür ki, doğal cilt ve insan sağlığı ile uyumlu olmaktan uzak giyim malzemeleri ve deterjanların üretimi ile sonuçlanmıştır. Temizlik maddeleri ve gıda sektöründe kullanılan kimyevi boyalar ve koruyucular da büyüme çağındaki bebekler ve çocuklar kadar yetişkinlere de zarar vermektedir.

Konak nasıl bir cilt problemidir?

Bebek hayatının ilk  döneminde bebeklerde çok sık ortaya çıkan bir deri rahatsızlığı  da konaktır, Tanım olarak “seboreik dermatit”tir. Nedeni bebeğin cildinde çoğalan bazı küf mantarlarının sebep olduğu lezyonlar olmakla beraber tam mekanizması aydınlatılmış değildir. Çoğunlukla doğumdan sonraki  ilk haftalar da başlar, 2-3 ay içinde azalarak kaybolur , nadiren bir yıla kadar uzayabilir.

Konak hangi cilt bölgelerinde  oluşur?

Konak, çoğunlukla saçlı deride görülen bir deri rahatsızlığıdır. Nadir de olsa yayılım gösterebilir ve burun, kaş, kulak ve yanak bölgelerinde  görülebilir. Yayılım göstermesi, hastalığın daha ağır geçeceği anlamına gelmez. Konağın, görüntüsü dışında cilde veya bebeğe zararlı bir etkisi yoktur. Çoğunlukla kaşıntı ve huzursuzluk yapmaz, bebeğin günlük yaşamını etkilemez, saç kaybına neden olmaz.

Konağın belirtileri nedir?

Cilt  normal yapısını kaybeder, kızarıklıklar  ve cilt üzerinde aşırı yağlı ve pullu görüntü hakimdir. Pullanmanın kalınlığı arttıkça altındaki cildin kızarıklığı daha belirginleşir ve cilt, dış etkenlere açık  ve enfeksiyon oluşumuna karşı zayıf hale gelir.

Konak nasıl geçirilir. ? Bebeklerde konak ne kadar sürer

Konak oluşan saç derisinin düzenli olarak mümkünse her gün  koku içermeyen,  renklendirici içermeyen özel bir şampuanla  yıkanması ve yumuşak bir tarakla taranması iyileşmesini çabuklaştırır. Banyo dışında günde 2-3 kez yumuşak bir tarakla taramak, pullanmanın kaybolmasına yardımcı olur.   Konak tarağı kullanmak yardımcı olabilir. Bazen konak problemi aylar boyunca devam edebilir. Ancak genelde 1 yaşından sonra bebek cildi konak oluşumunu kendi savunması ile önleyebilir hale gelir.

Saçlı derideki pulların tek seferde temizlenmeye çalışılması durumunda  pullanmanın kalın olduğu bebeklerde alttaki hassas cilt açığa çıkıp zarar görebileceği için tavsiye edilmez. Bu nedenle günlük banyolarla pullanmış bölgeyi  7-10 gün içinde temizlenmesi alttaki cildin düzelmesi için ihtiyaç duyulan  zamanı sağlayacaktır. Pullanma azaldıkça, altta ortaya çıkan hassas deriyi  korumak uygun bebek ürünleri kullanmak gerekir.

Konak probleminde, özel olarak hazırlanmış şampuanlar  kullanılmalıdır. Konak temizliği için kullanılacak tarağın da özel seçilmesi gerekir. Bu amaçla kullanılabilecek ürünlerden birisi de Mustela ürünleri tarafından üretilen   şampuan ve kremleri tercih edebilirsiniz.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments