Vertigo : Baş Dönmesi
Baş dönmesi yani tıbbi adı ile vertigo bir çok farklı sebebe bağlı olabilir. Kişinin dengesini koruyamaması, denge kurmaya çalışmasına rağmen başarılı olamaması, gözlerinin sürekli kayması vertigo esnasında yaşanan istenmeyen şeylerdir. Bunun yanında bulantı , kusma, panik ve ölüm korkusu yaşanabilir.
Bilindiği üzere, vücudumuzun dengesini sağlamakta kullanılan ve iç kulakta bulunan organımızın adı Cochlea’dır. Vertigo vakalarının çoğu bu organımızla bağlantılı olur. Ama bunun dışında da bir çok farklı sebebe bağlı olabilir.
Bu yazımızda bazı ilaçların yan etkisi ile ortaya çıkan baş dönmesinden bahsedeceğiz.
Grip ilaçları baş dönmesi yapar mı?
Denge organımız iç kulakta bulunan ve içerisindeki sıvı sayesinde adeta bir su terazisi gibi çalışarak vücudumuzun yer çekimine karşı eğimini ölçen ve bunu beynimizdeki denge merkezine ileten bir organdır. Grip rahatsızlığı kulak için basıncı değiştireceği için kendi başına dahi denge organını etkiler. Bunun yanında grip için kullanılan grip ilaçları da hem kulak içi basıncı değiştirerek, hem de anti-kolinerjik (salgıları azaltıcı) ve dekonjenstan (akıntıyı azaltıcı ) etkileri nedeni ile Cochlea içindeki sıvı miktarını , kıvamını ve sıvı basıncını değiştirebilirler. Bu durumda denge organımız işlevini tam olarak yapamayabilir. Çoğu zaman grip ilaçlarına bağlı gelişen vertigo-baş dönmesi gözden kaçar. Baş dönmesinin altında başka sebepler aranır. Özellikle Pseudoefedrin , Pseudoephedrine içeren , Fenilefrin içeren grip ilaçları bu konuda en çok yan etkiye sebep olan ve vertigo- baş dönmesine yol açan ilaçlardır.
Bazı kimseler grip ilaçları kullanıldığında oluşan baş dönmesine daha yatkın olurlar. Bu kulak yapısı , kokleanın yapısına bağlı kişisel farklılıklardan ya da başka rahatsızlıkların katkıları ile meydana geliyor olabilir.
Bu gibi durumlarda baş dönmesi sabit dururken azalır ya da kaybolur. Hareket ettikçe başlar. Ani sağa sola dönmek ya da ayağa kalkmak uzun süreli baş dönmesine sebep olur. Bunun sebebi Cochlea içindeki sıvının normalde olması gerektiğinden farklı şekilde-sürede ve hızda hareket ediyor olmasıdır.
Basit sayılan ilaçların dahi önemli yan etkileri olabileceğini unutmayınız. Bu nedenle doktor tarafından önerilmedikçe ve bir eczacıya danışmadan ilaç kullanmayınız.
Baş dönmesi yani Vertigo probleminiz varsa, ve ilaç kullanıyorsanız ya da kullanmayı henüz bıraktığınız ilaçlarınız varsa bunu mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Doktor muayenesi öncesinde kullandığınız ilaçları liste yapınız, varsa eski reçetelerinizi mutlaka yanınızda götürünüz.