Cuma, Ekim 18, 2024
Ana SayfaSağlıkKozmetik Sektöründeki Paraben Efsanesi

Kozmetik Sektöründeki Paraben Efsanesi

Kozmetik, geçmişten bu yana sürekli büyüyen ve insanların ihtiyaçlarına göre şekil alan bir sektördür. Cilt bakım, saç, makyaj ürünlerinin yanı sıra kişisel bakım ürünleri ile birlikte kozmetik alanı zamanla başlı başına piyasaya dönüşmüştür. İnsanların doğallığa yönelmesi ile birlikte kozmetik sektöründe kullanılan koruyucu maddeler, tartışma haline gelmiş ve özellikle paraben bu tartışmaların ortasında hedef haline dönüşmüştür. Parabenler; ürünlerin raf ömrünün uzaması, tazeliğinin korunması ve ortaya çıkacak tepkimelerin önüne geçmek için kullanılır. Geçmişte koruyucu kullanılmadan üretilen bakım ürünlerinin insanları hasta ettiği, gözlerini kör ettiği gibi olayların varlığı bilinmektedir.

Günümüzde parabenin varlığının bu kadar sık tartışılmasının nedeni, “kansere yol açtığı” iddiasıdır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalarda böyle bir bulguya rastlanmamıştır.

Koruyucu içermeyen bir kozmetik ürünün insan sağlığına zarar vermemesi ve aynı zamanda raf ömrünün uzatılması mümkün değildir. Kullanılan koruyucuların ismi “paraben” olmaz farklı bir koruyucu kullanılır, ama mutlaka kullanılması zorunludur.

Doğal ham maddelere sahip ürünler de, koruyucu kullanımı kadar sık tartışılan bir konudur. Özellikle kişisel alanlarında doğallığa yönelen insanlarla birlikte doğal bakım ürünlerine talep artmıştır. Ancak piyasada var olan her ürün doğal mıdır? Ürüne, ambalaja, içeriğe doğal yazmakla bir ürün doğal olur mu? Sık tartışılan sorulanın başında bunlar gelir.

Peki, bir ürünün “doğal” olduğunu nasıl anlarız?

Bir ürünün doğal olarak nitelendirilebilmesi için belli özellikleri yakalaması gerekir. Öncelikle;

  • Doğal ham maddeler içermeli

Bir ürünü doğal olarak niteleyebilmemiz için, formülünün doğal içeriklerden oluşması gerekir. Satın aldığınızı doğal bir ürünün içeriğini kontrol etmeyi unutmayın. Anlamadığınız ham maddeler için internetten yardım alabilirsiniz.

  • Sürdürebilir kaynaklardan elde edilmeli

Bir ürünün doğal sayılabilmesi için, doğal ham maddelere sahip olması kadar bu ham maddelerin sürdürebilir kaynaklardan elde edilmesi gerekir.

  • Sertifika sahibi olmalı

Doğal ürün sertifikaları, bir ürünün doğal olduğunun en büyük kanıtıdır. Satın aldığınız ürünün doğal sertifikaya sahip olup olmadığını araştırmayı unutmayın.

  • Paketleri geri dönüşüme uygun tasarlanmalı

Doğal ürünler ham madde seçiminden, paketlenme aşamasına kadar doğaya saygılı olarak geliştirilirler. Siz de satın alacağınız ürünlerin geri dönüşüme uygun paketlenmiş olmasına özen gösterin.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments