Bazı insanlar, Ramazan ayında zayıflamak için çeşitli yöntemler denerler ve orucu bir zayıflama yöntemi olarak görürler. Oysa oruç tutmak bir ibadettir, bir zayıflama yöntemi değildir. Ve oruçtan kaynaklı çok uzun saatler aç kalındığından ekstra zayıflama çabaları, vücut için riskli olabilir. Bunun yerine tükettiklerinize dikkat ederek fit kalmaya çalışabilirsiniz. Biz de bu yazımızda Ramazan ayında fit kalma yöntemlerini araştırdık.
- Mutlaka sahur yapın
Sahuru yapmamak; kilo verdirmez, kilo aldırır. Özellikle açlık süresi uzayacağından, vücut açlık stresine girebilir. Ramazan ayında fit kalmak için; sahurda daha kahvaltı türü yani hafif gıdalar tercih edebilir ve bol su tüketebilirsiniz.
- Yemek yedikten minimum kırk dakika sonra uyuyun
İftar saatlerinin çok geç saatlerde olması, sahurun sabahın çok erken saatlerinde yapılması uykuyu getirir. Ancak uzmanlar, iftar ve sahurdan sonra midede rahatsızlık hissinin yaşanmaması için, yemek yedikten kırk dakika sonra uykuya geçilmesini önerir.
- İftar ve sahur saatleri arasında bol bol sıvı-su tüketin
Uzun saatler oruç tutulduğundan kaynaklı, susuz kalan vücutta su kaybı fazla olur. Siz de iftar ve sahur saatleri arasında bol bol sıvı ve su tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
- Bol kabuklu meyve tüketin
Kabuklu meyveler, tokluk hissini artırır. Siz de sahur ve iftarda elma, armut, ayva gibi kabuklu meyveler tüketerek tokluk hissinizi artırabilirsiniz.
- Tuzu, yağı azaltın
Ramazan’da iftarda, çeşit çeşit yemeklerin olduğu sofralar kurmak gelenekselleşmiştir. Bu yemekleri yaparken yağ ve tuzdan kaçınılmaz hatta fazla fazla eklenir. Ancak yağ ve tuzun fazla tüketimi kiloya sebep olan temel faktördür. Özellikle geç saatlerde vücut metabolizması yavaşlarken yağ ve tuzun fazla tüketimi direkt kilo yapabilir. İftar ve sahurda tüketeceğiniz öğünlerde daha sağlıklı, sınırlı yağ ve tuzla pişmiş yemekler tercih ederek vücudunuzu, kilodan koruyabilirsiniz.
- Hareket etmeye çalışın
Oruç tutarken yaşanılan açlık hissinden dolayı hareketler kısıtlanır. Ramazan’da fit kalmak istiyorsanız, vücudunuzun dayandığı ölçüde hareket etmeyi çalışmalısınız. Özellikle iftardan sonra, yürüyüş yapabilir, hazma yardım edecek egzersizlerle metabolizmanızı destekleyebilirsiniz.
- Şekerden, tatlıdan kaçın
Şeker ve tatlının sahip olduğu fazla kalorilerden dolayı direk kilo yaptığını bilmeyen yoktur. Ramazan’da özellikle baklava, tulumba, güllaç gibi şekerli tatlılar yoğun ilgi görür. Vücudunuzun fitliğini korumak için şekeri ve tatlıyı tüketmemeniz gerekir. Canınız çok istiyorsa porsiyonları küçülterek tüketebilirsiniz.
- İftardan sonra metabolizma hızlandıran çaylar tüketin
İftarda yemek yedikten sonra, metabolizma hızlandıran çaylardan tüketerek sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz. Metabolizmanızı hızlandırmak için çayları karıştırabilir, yeşil çay, oolong çayı, meta çayı gibi çayları tüketebilirsiniz.