Perşembe, Ocak 2, 2025
Ana SayfaAnne ve ÇocukBebeğimize Hangi Mamayı Almalıyız?

Bebeğimize Hangi Mamayı Almalıyız?

Emzirmek anne ile bebeğin arasındaki bağı güçlendirir. Özellikle genç anneler bebeği emzirmeyi gözlerinde büyütür ve nasıl yapacaklarını bilemezler. Oysaki emzirmek; Allah’ın bir mucizesidir ve bebeğin en önemli gıdasıdır.

Yenidoğan bebeğin ilk altı aylık döneminde, sadece anne sütü tavsiye ediliyor.

Bebeğin emme miktarı, göğüs ucundaki sinirler tarafından algılanır, beyne iletilir. Buna göre süt üretimi ayarlanır, aynı zamanda bebeğinizin gelişimine bağlı olarak anne sütünün formülü de günden güne güncellenir. Anne sütü, vitamin mineral, yağ, demir gibi birçok besini içerir. Aynı zamanda anne sütü, sterildir ve vücut sıcaklığındadır.

Bebekler Kaç Aya Kadar Emzirilmeli?

Bebekler özellikle ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenilmeli. Devamında bebeğin ek gıdaya geçip geçmeyeceğine doktor karar vermeli.

Bebeğe Hangi Aşamada Ek Gıdaya Başlamalıyız?

Bebeklere ek gıda genellikle süt yetmediği zaman başlanır. Genelde anneler bebeklerine sütlerinin yaramadığından yakınırlar ve ek gıdaya başlarlar. Oysa sütün bebeğe yetip yetmediğine sadece doktor karar verebilir. Doktor bebeğin günlük ne kadar çiş, kaka yaptığını aylık boy ve kilo oranı göz önünde bulundurularak karar verir.

Ek gıdaya geçilirken doktorun onay vermesi şart. Eğer doktor tarafından bebeğin ilave biberon maması verilmesi uygun görülürse ek gıdaya geçilmelidir.

Bebeğinize kullanacağınız mamaların markalarını eczacınıza ve doktora danışmadan karar vermeyin. Şunu da unutmamak gerekiyor ki “pahalı mama, iyi mama” anlamına gelmez.

Emzirmenin Anneye Faydaları Nelerdir?

Emzirmenin bebeğe faydası olduğu kadar anneye de birçok faydası vardır. Emzirmenin en önemli faydası anne ile bebeğin arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlar. Ayrıca gebelik döneminde verilen kiloların rahat bir şekilde verilmesine de yardımcı olur.

Ayrıca anne sütü güvenilirdir, şüpheye gerek kalmadan bebeğe verilir. Ekstra hiçbir hazırlık istemez, bebeğin acıktığı her an verilebilir. Annenin vücudunun doğum öncesi yapısına dönmesine yardımcı olur.


Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ek gıdaya geçerken, “bebeğin kaç aylık olduğu” en önemli kıstastır.Yine sindirim sistemi, gaz, kusma gibi sorunlarına göre farklı mama çeşitleri önerilir.

Bunların yanı sıra ek gıdayı seçmek kadar, hangi yöntemle bebeğe verildiği çok önemlidir.

Bebeğin sütten kesilmesinin nedenlerinin arasında; bilinçsizce biberona geçmek, göğüs ucu yaraları ve yanlış emzirme pozisyonu etkilidir.

Biberon kullanımına ciddi önem gösterilmelidir. Bebek ishalleri en çok biberonla beslenen bebeklerde görülür. Bu soruna karşı biberon temiz tutulmalı ve mamaya koyulan suya dikkat edilmelidir.

Biberon tercihinde; biberonun akış hızı ve biberonun emzik kısmına dikkat edilmeli. Hızla akan biberon mamanın solunum yoluna kaçmasına yol açacağı gibi, fazla hava yutulmasına da sebep olabilir. Şiddetli hava yutulması şiddetli gaz problemlerine yol açabilir. Ayrıca çocuğunuzun doygunluk hissini bozacağı için beslenme dengesini olumsuz etkiler.  Bunun yanında çok kolay akan mama bebeğinizin anne memesinden soğumasına neden olabilir.

Biberonla beslenmek anne memesiyle beslenmekten daha kolaydır, bu yüzden biberona alışan bebek kısa sürede anneyi bırakır. Pes etmeden bebeğinizi sütünüzle beslemek için çaba sarf etmelisiniz.

Sağlıcakla kalın…

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments